Pages

Sunday, April 20, 2014

Manihot Esculenta

Sedikit fakta tentang ubi kayu

Ubi kayu ialah sejenis tumbuhan tropika dan subtropika dari family Euphorbiaceae yang terkenal sebagai sumber utama karbohitrat. Daunnya pula sebagai sayuran. Ubi kayu dikatakan berasal dari bahagian tropika Amerika Selatan tetapi kini taburannya hampir di semua kawasan tropika di seluruh dunia. Nama botaninya Manihot Esculenta. (sumber : Wikipedia)
 Ubi kayu ni adik yang tanam, kat tepi rumah dia. Dah dikorek dan ditarik keluar baru la tahu yang ubi tu mula buat terowong menyeberang pagar masuk ke rumah jiran sebelah. Rumah tu belum dihuni, tuannya masih bertugas di Sabah. Apapun tanah yang diceroboh ubi kayu tu kena la gembur semula.

 Jumpa lagi
Assalamualaikum
pt Lens Shooter

12 comments:

  1. Sedap buat bengkang ni atau rebus cicah kelapa dengan kopi o...
    belum balik kk ke, gelap je lalu situ tadi. (dalam pukul 8.30)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..td kami dah kenduri kat rumah adik, rebus dan makan dengan gula campur kelapa, fuh sedap....dan juga ada kopi o...nostalgia kecik-kecik dulu selalu makan gini gini..

      sampai 9.30 tadi...nak bobo dah...ngantuk

      Delete
  2. Assalammualaikum dik.
    wah sihat nya isi ubi kayu ni, sampai sebelah pagar..buat kerepek ubi pedas sedap.
    Warna Sari sihat?..esok lusa kalau ada kesempatan nak kirim udang cincalok @geragau..tungguu hihihi, alamat bagi ari tu betulkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummussalam kak puteri,
      Ubinya memang gemuk....mkn satu famili dan jiran adik td..ada lebihan pokok yg satu lagi, adik cadang nak buat kerepek. Adik memang rajin ke dapur berbanding kakak...hihi
      Sy dihat alhamdulillah...harap kak puteri juga sama.
      Alahai mcm susahkan kak puteri pulak.. Terharu rasa...alamat betul tertulis..
      Terima kasih kak puteri.

      Delete
  3. mcm2 boleh dibuat dgn ubi kayu tu,kan....paling malas rebus dan cicah dgn kelapa atau sambal bilis hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha...baru teringat sambal ikan bilis. Idea brilian kak kam. Tak pe yang tu untuk next pokok, ada yang belum dikorek..

      Delete
  4. Zaman pemerintahan Jeoun dengar cerita, ubi kayu rebus menjadi makanan ganti nasi. Macam-macam boleh dibuat ubi kayu rebus ni seperti talam, tapai, kerepek,ubi rebus bersama kelapa parut dan gula melaka, boleh juga dengan sambal ikan bilis, ubi ketuk, kalau yang direbus tak habis makan, dihiris jemur dan goreng, sira dengan gula. Hai macam-macam boleh buat ubi rebus kalau rajin. Saya tunggu ajelah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Datuk pun selalu cerita perit zaman Jepun tu. Jadi kenalah hargai ubi kayu ni..hihihi. Kabohitrat tinggi tu, kenyang macam nasi gak..
      Tapi ubi ketuk tu saya kurang tahu macam mana...
      Ayat akhir tu sungguh bermakna...hahaha

      Delete
  5. penceroboh!!!!
    kalau jiran tu dah ada.. kenalah hulur-hulur sikit akibat pencerobohan ini!!

    ReplyDelete
  6. Terlihat gambar ubi kayu ni, teringat pula...kerana masih terasa2 keenakan ubi rebus dirumah mertua ketika balik kampung 2 minggu lepas. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...ubi kayu ni masih kita hargai. Datuk berpesan, ubi kayu ni jangan sampai pupus sebab dengan ubi inilah kita bertahan dulu (tentunya atas izin Allah).

      Terima kasih kerana bertandang ke sini.

      Delete