Ahaa, kali ni saya nak
kisahkan mengenai belacan.
Saya ni
dalam kategori pemakan sambal belacan tegar. Sukar dipisahkan juga la.
Sedikit fakta tentang
belacan..
Proses penghasilan belacan
adalah atas tindak balas bakteria-bakteria dalam belacan itu sendiri. Hasil
kajian yang dijalankan, di dapati terdapat beberapa jenis bakteria membiak
dalam belacan pada peringkat awal pemprosesan. Ini termasuklah bakteria jenis
bacillus, pediococcus, lactobacillus, micrococcus, dan cornebacterium. Bagaimanapun,
bakteria-bakteria ini akan susut sedikit demi sedikit apabila bertemu dengan
asid laktik yang sedia ada dan terhapus sama sekali pada akhir pemprosesan
penghasilan belacan dilakukan. Yang tertinggal hanyalah belacan (udang) serta
kandungan garam yang agak tinggi. Setakat ini tiada kesan negatif yang dikatkan
dengan belacan dan selamat dimakan. Bagaimanapun, sebaik-baiknya belacan
disimpan dalam tempoh 6 bulan sahaja.
2-3 hari lepas saya
merayau-rayau ke Kuala Sepetang. Tiada tujuan, cuma jalan-jalan sambil cari
objek untuk sasaran lensa. Terfikir pulak nak beli belacan. Dalam hujan
renyai-renyai saya masuk lorong-lorong yang muat-muat kereta je, kalau nak selisih
memang kena berhenti pada selekoh la. Tanya sana sini jumpalah rumah yang ada stok belacan. Exited nak ambik gambar proses pembuatan belacan, tapi rupanya di rumah
tersebut hanya tempat menjual belacan yang dah siap. Proses yang lain ada kawasan khas,
tapi memandangkan hujan, kerja-kerja pemprosesan terpaksa dihentikan.
Inilah Belacan Pak Hassan, di Kuala Sepetang. Belacan dibalut dengan plastik sebelum dibungkus pulak dengan surat khabar. Seketul
belacan ni berharga 4 ringgit. Saya beli 3 ketul untuk dikongsikan dengan
kengkawan.
Inilah kisah belacan yang dalam bahasa Thai disebut kappi.
Jumpa lagi..
Assalamualaikum.
pt@kuala
sepetang
Cik pt. Pernah cuba belacan Melaka?
ReplyDeleteSalam kak,
DeleteBelacan Melaka, saya suka. Kawan selalu beli untuk saya bila dia balik ke sana.
Masa ke sana hari tu memang beli juga...
Tak per. Saya cadangkan PT gi lagi sekali dan tgk cara2 memproses tu. Ambik gambar byk2 dan share di sini ya. Saya sgt berminat nak tgk cause tak pernah tahu cara proses belacan :)
ReplyDeleteInsyaAllah akan ke sana lagi, nak try masuk ke kilang arang juga. Tengok dari luar pun dah tahu sukarnya bekerja di dalam tu..
Deleteakak pun pernah jugak merayap2 di lorong2 kecil kat sana...tgk kehiduan disebalik mereka menbakar arang...menjemur hasil laut..
ReplyDeleteBila di sini kita dapat rasanya kehidupan sebenar mereka tu...sungguh saya kagum dengan ketabahan nelayan dan pekerja di kilang arang situ........tak dapat nak gambarkan keadaan mereka yang setiap hari berdepan panasnya bahang kayu arang tu.
DeleteAkak pernah sampai ke Jeti di Kuala Sepetang tu... sebelum tu beli ketam nipah, kerang seguni dan belacan ... tapi tempat tinggal depa ni macam kesian sangat.. ada rasa simpati... yg mengopek kerang sekeliling rumah berserakan kulit kerang..
ReplyDeleteSaya pun terkesan dengan perasaan yang sama. Saya pernah melihat kehidupan nelayan di tempat lain tapi di sini sangat berbeza. Nelayan Kuala Kedah, nelayan Langkawi, nelayan Teluk Bahang, nelayan Pangkor, Kuala Perlis, kelihatan lebih baik dari di sini.
DeleteSaya ada kawan kat situ, mak dia pun buat belacan
ReplyDeleteNyesal tak bawak cik ta, kalau tak mesti dapat kappi free
Deletehahaha
Kuala sepetang Lokasi dimana ya, boleh bagi contact no
ReplyDelete