Pages

Saturday, March 15, 2014

Asli daripada Masyarakat Orang Asli


Kawasan perkampungan orang asli ini terletak di sekitar kawasan Air Terjun Lata Iskandar, Tapah, dalam Daerah Batang Padang, Perak. Sumber utama pendapatan mereka adalah daripada hasil penjualan kraftangan, buah-buahan tempatan serta pelbagai hasil hutan lain terutama petai. Ukiran dan anyaman oleh masyarakat Orang Asli memang begitu menarik dan boleh dijadikan cenderamata buat hiasan di rumah.

Perkampungan Orang Asli Kaum Semai

Terasa sejuk dan damai

16 comments:

  1. Dah lama tak tengok gambar2 cantik yang awak ambik

    ReplyDelete
  2. perjalanan nak ke cameron pun ada jugak orang asli jual hasil kraftangan. memang cantik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sepanjang jln dari sekitar Air Terjun Lata Iskandar terdapat perkampungan masyarakat Orang Asli. Ada yang dah berumah moden, ada yang masih banyak mengekalkan rumah tradisi mereka. Anyaman hasilan mereka memang kemas dan menarik.

      Delete
  3. Hye, I'm a new blogger :) Salam perkenalan, Mohon singgah dan follow blog saya awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ sudi singgah....ok nanti akak buat kunjungan balas ke blog adik.

      Delete
  4. sejak jalan Simpang pulai dibuka,dah tak ikut jalan Tapah lagi utk ke Cameron...hehe..tobat anak2 tak mau ikut jalan tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy sengaja buat satu pusingan, naik ikut Simpang Pulai, turun ikut Tapah. Percubaan turun ikut Tapah menyebabkan segala tulang lutut menggigil, ada 2-3 tempat berlaku runtuhan tanah.

      Delete
  5. Assalamualaikum,

    Akak suka tengok gambar2 diatas sejuk dan damai nampaknya kampung orang asli tu ya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummussalam kak,
      lama kita tak bersapa...rupanya sedang ubah suai rumah...
      masyarakat orang asli yang dah moden pemikirannya namun masih kekalkan kehidupan secara tradisi mereka.

      Delete
  6. hai tee......

    sihat dah..?

    naik tanah tinggi ni beroda dua ke empat..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya doc, sekarang dah 90% ok...

      Masa naik ni baru seminggu keluar wad, belum stabil benar lagi
      segala sendi masih lenguh masa tu
      tu yang rasa menggigil segala tulang
      naik dgn roda 4...4x4...
      balik sampai kk muntah dan rasa nak demam semula..
      tapi alhamdulillah esoknya segar dah

      Delete
  7. agak2nye tudung saji tu berapa RM?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak t tak turun pun..
      masa tu masih belum sihat sepenuhnya lagi..
      kawan-kawan je turun jap kat area Lata Iskandar tu
      tak pulak diaorang tanya harga.

      Delete
  8. Orang asli tu ada jual 'bubu' kan? Khabarnya 'bubu' ada pasarannya agak tinggi lately...

    ReplyDelete