Nama saintifiknya L. aegyptiaca
Kat kampung, adik tanam di tepi
rumah, dan cepat sungguh berbuah. Mak kata buah muda boleh buat ulam dan masak bening campur belacan, tapi mak tak berani makan sebab kata mak kalau tak
tahan boleh sakit urat. Testimoni daripada makcik saya, lepas makan dia rasa
sakit-sakit badan….susah nak buat kesimpulan. Mungkin kami yang tak tahan, bagi
orang lain tak de masalah kot.
Kami
suka biarkan buah petola ini masak dan kering di pokok, lepas tu baru petik.
Kupas kulit, jemur dulu, betul-betul kering, boleh dijadikan span penggosok badan.
As salam,
ReplyDeleteNama standard utk spesis petola ni ialah petola sarang. Sabut kulit buahnya mmg digunakan sbg sental samada utk badan atau pinggan mangkuk.
As salam, terima kasih atas maklumat. Kak t memang tak tahu nama standardnya. Benih yang adik tanam kat rumah tu kak t beli di Sarawak, besar2 buanya. Tengok ada juga orang jual kat pasar, mahal juga (ikut saiz)
ReplyDeletenak tanya petola pulut ni ada di mana?
ReplyDeleteSabut petola kat mana boleh beli?
ReplyDeleteSabut petola kat mana boleh beli?
ReplyDeleteSaya ada byk sabut tu...siapa nk saya nk jual murah2...free gift biji benih
ReplyDeleteBole x contact sy 014-9035877 sy bminat nk beli
DeleteSis bole bg no atau sis contact sy wsap 014-9035877 sy berminat utk beli sabut petola sis...
ReplyDelete